Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στο Xtypes: «Τι χωρίζει τον έξυπνο από τον ηλίθιο»

Ο πρωταγωνιστής του «Δείπνου Ηλιθίων» απαντά στον προβληματισμό της στήλης μετά από την παρακολούθηση της παράστασηw που σημειώνει επιτυχία για 4 συνεχόμενα χρόνια.


Ήταν για πολύ καιρό θέμα συζήτησης του επιτελείου του xtypes.gr να δει το «Δείπνο Ηλιθίων». Η παράσταση παίζεται για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία με τις κριτικές του κοινού για την ερμηνεία των συντελεστών να δίνουν άλλη μία σημαντική αφορμή για να δει κανείς την πολυβραβευμένη κωμωδία του Φρανσίς Βεμπέρ, που σημειώνει συνεχώς sold out στο Θέατρο Κάππα.

Στο «Αθηνόραμα», δε, το έργο στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Αννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος σε σκηνοθεσία του πρώτου, έχει πάρει 4 αστέρια.


Η υπόθεση της παράστασης δεν είναι άγνωστη στους σινεφίλ. Και αυτό γιατί το σενάριο έγινε ταινία το 1998 σε σκηνοθεσία του ίδιου το Βέμπερ σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, αφού η ταινία η οποία τιμήθηκε με μία σειρά από βραβεία César και Lumières έκοψε πάνω από 9,5 εκατ.εισιτήρια.

Αντιγράφω την περιγραφή της παράστασης από το viva.gr. «Ο Πιερ Μπροσάν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα… ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής!

Ο Φρανσουά Πινιόν (Σπύρος Παπαδόπουλος), ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στον σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα. Ο Πινιόν με την αφέλεια και την αθωότητά του, προκαλεί απανωτούς σεισμούς. Μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος “man of the year”, Πιερ, αποδομείται και γίνεται αξιοθρήνητος ανθρωπάκος».

Στο τέλος οι θεατές αναρωτιούνται ποιος απ’ τους δύο είναι τελικά ο ηλίθιος, αφού ο Μπροσάν από τη μία στιγμή στην άλλη χάνει τα πάντα και αποδεικνύεται ότι εκείνος δεν είναι έξυπνος, αλλά απλά ένας εξυπνάκιας.


Παρακολουθώντας την παράσταση ο θεατής συμπαθεί τον ηλίθιο που υποδύεται με θαυμάσιο τρόπο ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Με το που ακούει κανείς το μήνυμα που έχει ηχογραφήσει στον τηλεφωνητή της οικείας του ξεκαρδίζεται και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί «αυτόν τον άνθρωπο θα ήθελα να τον είχα φίλο, να μου φτιάχνει το κέφι». Και όμως για κάποιους ανθρώπους αυτοί οι χαρακτήρες αποτελούν αντικείμενο χλευασμού.

Ο Ηλίθιος της ιστορίας όμως κρύβει έναν μεγάλο πόνο μέσα του, ο οποίος δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την αφελή του συμπεριφορά, η οποία εξελίσσεται καταστροφική για τον Μπροσάν. Με απλά λόγια αυτός που πήγε να κοροϊδέψει και να γελάσει με έναν δυστυχή πλην τίμιο και καλό άνθρωπο την παθαίνει. Είναι άτιμο πράγμα άλλωστε το κάρμα και στην παράσταση, αυτό δίνεται στον θεατή να καταλάβει.

Το επιτελείο στην παρακολούθηση του έργου παρατηρεί, ότι ο κόσμος γελάει με καταστάσεις στενάχωρες, με τις οποίες στην πραγματικότητα κανείς δεν θα αστειευόταν. «Δεν μου αρέσει να γελώ με τον πόνο του άλλου» ήταν η ατάκα ενός μέλους του επιτελείου του xtypes.gr.

Και όμως στη ζωή αυτό συμβαίνει πολλές φορές! Εξάλλου υπάρχει η ρήση που λέει, ότι «οι έξυπνοι μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων και οι βλάκες από τα λάθη τους», η οποία είναι μεν σκληρή αλλά δεν λέει όλη την αλήθεια.

Όπως ήταν φυσικό, αυτή η εμπειρία μας δημιούργησε προβληματισμό. Είχαμε ήδη βέβαια μπει σε αυτή τη διάθεση, διαβάζοντας την κριτική της Ιλειάνας Δημάδη στο Αθηνόραμα, όπου έκανε λόγο για μία «σκεπτόμενη anti-bullying κωμωδία ενηλίκων».

Δαδασκαρίδης στο Xtypes: «Για μένα δεν υπάρχει ηλίθιος άνθρωπος»

Μετά το τέλος της παράστασης το Xtypes.gr επισκέφτηκε τα παρασκήνια για να βγάλει μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες με τους συντελεστές και έθεσε ένα ερώτημα στον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, η ερμηνεία του οποίου ήταν τόσο συγκλονιστική όσο και ξεκαρδιστική. Πόσο απέχει η εξυπνάδα από την ηλιθιότητα; Η απάντησή του ήταν πολύ ιδιαίτερη.

«Α,Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η. Ένα γράμμα (σ.σ.το Ζ) χωρίζει το Ε του έξυπνου από το Η του ηλίθιου. Είναι θέμα παιδείας και ανθρωπιάς για το πως βλέπει κανείς αυτά τα ζητήματα. Για μένα δεν υπάρχει ηλίθιος άνθρωπος», ανέφερε και πρότεινε στους αναγνώστες του Xtypes.gr να διαβάσουν το βιβλίο «Περί Ηλιθιότητας».Σχόλια