Σκότωσε πάνω από 100εκατ.ανθρώπους! Τι πρέπει να διδασκόμαστε από πανδημία πριν τον κορωνοϊό!
Καμπανάκι έκρουσαν στις αρχές του Φεβρουαρίου οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον κορωνοϊό, σημειώνοντας ότι είναι πλέον πιθανό να γίνει πανδημία σε όλο τον κόσμο.


Ένα μήνα μετά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. χαρακτήρισε τον ιό ως πανδημία.

Παρακολουθούμε την πορεία του ιού, σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom, σε συνέντευξη Τύπου του, σημειώνοντας πως «ανησυχούμε ιδιαιτέρως και από τα ανησυχητικά επίπεδα της εξάπλωσης και της σοβαρότητάς του, και από τα ανησυχητικά επίπεδα της απραξίας».

Οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση τον προηγούμενο μήνα να γνωρίζουν πόσο φονικός θα αποδειχθεί ο νέος ιός «2019-nCoV». Υπήρχε μεγαλύτερη επιστημονική συναίνεση ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά όπως οι προηγούμενοι θανατηφόροι ιοί SARS και MERS, που μεταδίδονταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ένα μήνα μετά έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη μεταδοτικότητά του! Τα κρούσματα ξεπερνούν τις 120.000, εκ των οποίων οι μισοί ασθενείς έχουν αναρρώσει και μετρούμε πλέον πάνω από 4.300 θανάτους.Ο φόβος συγκεντρώνεται όπως είναι φυσικό στα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενούντων από τον ιό, τα οποία δεν έχουν χαρτογραφηθεί. Ήδη πάντως στην Ιταλία θερίζει. Το κοντέρ έγραψε 196 νεκρούς και 2.313 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα!Στην Ελλάδα είχαμε τη διασωλήνωση ενός ακόμα ασθενή στην Πάτρα, καθώς και 10 νέα κρούσματα που ανέβασαν τον αριθμό στα 99.

Γι'αυτό αποφασίστηκε η καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση, ενώ στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είπε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία» και στάθηκε στο θρησκευτικό ζήτημα που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό λόγω του κορωνοϊού. «Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες», ανέφερε.

Τα στοιχεία δείχνουν, ότι ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων, ενώ ο MERS το ένα τρίτο. Η ισπανική γρίπη του 1918 σκότωνε μόνο το 2,5%, αλλά επειδή είχε τρομερή μεταδοτικότητα διεθνώς και οι ιατρικές και φαρμακευτικές άμυνες ήταν τότε χειρότερες, εκτιμάται ότι σκότωσε 20 έως 50 εκατομμύρια ασθενείς, ενώ άρθρο της Λόρα Σπάινι στον Guardian υποστηρίζει, ότι σκότωσε 100 εκατομμύρια ασθενείς.

Μάλιστα λόγω της μεταδοτικότητάς του και του γεγονότος, ότι μπορεί να αδρανοποιηθεί το καλοκαίρι και να επανέλθει το φθινόπωρο, ο κορωνοϊός έχει σχετιστεί με την ισπανική γρίπη. Διαβάστε το άρθρο όπως μεταφράστηκε από την ομάδα του αδελφού Blog, janus.gr

Σχόλια