Ποιος κορωνοϊός; Ο ιός Μιχαήλ Άγγελος είχε εκατομμύρια κρούσματα


Τον τελευταίο καιρό το μείζον θέμα της παγκόσμιας επικαιρότητας είναι ο κορωνοϊός, λόγω των κρουσμάτων και των θανάτων που έχει επιφέρει η εξάπλωσή του. Πριν 28 χρόνια όμως ένας άλλος ιός είχε καταστρέψει κόσμο και κοσμάκι.

Στις 6 Μαρτίου 1992, αρκετά χρόνια πριν το ίντερνετ μπει στις ζωές μας και συνδέσει εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον πλανήτη, ένας ιός προκάλεσε τρόμο στους απανταχού κομπιουτεράδες. Ήταν πρώτο κρούσμα malware στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών που πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αν και λέγεται, ότι ο ιός ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία στις 4 Φεβρουαρίου 1991. Ο δημιουργός του ιού πάντως δεν εντοπίστηκε ποτέ.

Ο ιός ονομάστηκε «Μιχαήλ Άγγελος» και σχεδιάστηκε για να μολύνει συστήματα DOS. Γιατί πήρε το όνομα του μεγάλου Ιταλού γλύπτη, ζωγράφου, αρχιτέκτονα και ποιητή που άσκησε απαράμιλλη επίδραση στην ανάπτυξη της δυτικής τέχνης; Γιατί κάθε χρόνο, ο ιός παρέμενε αδρανής μέχρι τις 6 Μαρτίου, τα γενέθλια του αναγεννησιακού καλλιτέχνη!

Σύμφωνα με πηγές που δημοσιεύτηκαν το 2017, ο ιός παραμένει επικίνδυνος για την ασφάλεια των υπολογιστών, παρότι έχουν περάσει πάνω από δύο δεκαετίες από την ημέρα που προκάλεσε τόσο μεγάλο αντίκτυπο. Και αυτό γιατί συνεχίζει να ενεργοποιείται κάθε 6 Μάρτιου...Δεν είναι λίγο άλλωστε να ανοίγεις τον υπολογιστή σου και να παρατηρείς, ότι έχουν εξαφανιστεί όλα τα αρχεία από μέσα. Και άντε σήμερα η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί και πλέον υπάρχουν συστήματα αποθήκευσης, όπως εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και usb φλασάκια ή υπηρεσίες cloud που βοηθούν στο να σώσεις τα αρχεία σου. Στις αρχές των '90s που τα πάντα έμοιαζαν στους σύγχρονους χρήστες υπολογιστών πρωτόγονα το να χάσουν όλα τα αρχεία τους προκάλεσε σοκ και... φρενίτιδα.

Ο ιός μπορούσε να μολύνει κάθε δισκέτα (floppy disk) που έμπαινε μέσα στον υπολογιστή. Γι'αυτό και είχε τόσο γρήγορη μετάδοση.

«Ο ιός Michelangelo είναι μια παραλλαγή του ιού Stoned που μολύνει τον τομέα εκκίνησης των δίσκων. Στα DOS είναι πολύ δύσκολο για τους χρήστες να ανακάμψουν το σύστημα από έναν κατεστραμμένο σκληρό δίσκο αν περάσει ο Michelangelo. Δεύτερον, οποιοσδήποτε χρήστης Mac που χρησιμοποιεί το SoftPC της Insignia ή τις κάρτες εξομοιωτών Mac286 ή Mac386 από την Orange Micro κινδύνευε εξίσου με τους DOS. Δεν είναι απολύτως σαφές εάν ο ιός απλά αντικαθιστoύσε τον FAT (πίνακα κατανομής αρχείων) και τον τομέα εκκίνησης ή αν πραγματικά δι'έγραφε όλα τα δεδομένα σε όλους τους τομείς. Εάν ο σκληρός δίσκος SoftPC είναι μολυσμένος τότε είναι πιθανό ο ιός να μπορεί να βλάψει και τα αρχεία Macintosh», ανέφερε σε άρθρο του το 1992 ο Adam Engst, εκδότης του TidBITS .

Τα antivirus εκείνης της εποχής

Όπως ανέφερε, ο ιός Michelangelo είναι ένας από τους πιο μολυσματικούς, διότι έχει εξαπλωθεί απίστευτα γρήγορα και έχει ήδη σταλθεί μέσω διαφημιστικών λογισμικών όπως το DaVinci eMail 2.0., Μεταξύ άλλων ο Engst καθησύχαζε τους χρήστες λέγοντας πως υπήρχε χρόνος για την ανίχνευση του ιού. Μάλιστα πρότεινε κάποια antivirus που μπορούσαν να κάνουν δουλειά, τα οποία σήμερα οι περισσότεροι αγνοούν. Πρόκειται για το F-PROT της Fridrik Skulason (2.02) ή τα προγράμματα shareware SCAN85 και CLEAN85 της McAfee Associates.

Η πατέντα

Ο Engst πρότεινε και μία πατέντα προκειμένου οι χρήστες να ελέγξουν την ύπαρξη ιού πριν χτυπήσει στις 6 Μαρτίου, να κερδίσουν χρόνο και να προστατέψουν τα δεδομένα τους. Ήταν τόσο απλή που προκαλεί γέλιο. «Μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε την ημερομηνία στο ρολόι του υπολογιστή σας. Ορίστε την ημερομηνία για την 7η Μαρτίου και στη συνέχεια επαναφέρετε τη σωστή μετά τις 6 Μαρτίου», πρότεινε ως εναλλακτική λύση και στο τέλος υποστήριζε, ότι η επικοινωνία με έναν ειδικό των DOS.

O Joe Fasbinder σε άρθρο του υποστήριζε, ότι ο ιός δεν είναι η μέγιστη καταστροφή. Ωστόσο έδινε μία πολύ καλή εικόνα για το πόσους υπολογιστές μόλυνε εκείνη την εποχή. Όπως σημείωνε, μπορεί να είχε μολύνει πάνω από 5 εκατομμύρια υπολογιστές παγκοσμίως.

Δείτε ένα κατατοπιστικό βίντεο:

Σχόλια