Το μυστικό της δολοφονίας ενός Ευρωπαίου πολιτικού

Στις 16 Μαρτίου 1978 η ιταλική τρομοκρατική οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνει την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Άλντο Μόρο και απειλεί ότι θα τον εκτελέσει αν δεν αποφυλακιστούν όσα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί.Μετά από 54 ημέρες κράτησης ο Μόρο δολοφονήθηκε μέσα ή κοντά στη Ρώμη στις 9 Μαΐου 1978. Το πτώμα του βρέθηκε αργότερα την ίδια ημέρα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Το χρονικό

Στις 9 το πρωί ο Αλντο Μόρο, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας ξεκινά για τη Βουλή προκειμένου να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα ιταλική κυβέρνηση που για πρώτη φορά θα στηρίζεται και από το Κομμουνιστικό Κόμμα έπειτα από τον περίφημο «ιστορικό συμβιβασμό».

«Στις εννέα και δέκα λεπτά», έγραφαν οι δημοσιογράφοι Μαρσέλ Παντοβανί και Μαρκ Σεμό σε κείμενο που αναδημοσίευε το «Βήμα» τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, «στη γωνία των οδών Φάνι και Στρέζα, στο λόφο του Μόντε Μάριο που εξουσιάζει τη Ρώμη, μία Φίατ 128 με διπλωματική πινακίδα κόβει το δρόμο.

Ο οδηγός του Μόρο φρενάρει. Το αθέλητο σύνθημα για την έφοδο. Σε λιγότερο από ένα λεπτό πέφτουν ογδόντα πυροβολισμοί. (…) Ο Μόρο έχει μόλις μία αμυχή. Τον μεταφέρουν σε μια Φίατ 132. Κανείς δεν θα τον ξαναδεί ζωντανό».

Τα αίτια της δολοφονίας

Ο αρχηγός του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ενρίκο Μπερλινγουέρ, το οποίο είχε λάβει 34,4% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου του 1976 , είχε προτείνει την συνεργασία μεταξύ των Κομμουνιστών και των Χριστιανοδημοκρατών, σε μια περίοδο σοβαρής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης στην Ιταλία. Ο Μόρο τότε, ήταν ένας από εκείνους που βοήθησε να βρεθεί τρόπος ώστε να σχηματισθεί τελικά μια κυβέρνηση «εθνικής αλληλεγγύης», ως πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών.

Τα αίτια της δολοφονίας περιγράφονται με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο στο βιβλίο του συγγραφέα Αντόνιο Φεράρι με τίτλο «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ. Η αληθινή ιστορία της απαγωγής του Άλντο Μόρο», το οποίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος». Στην περιγραφή του βιβλίου αναφέρεται, ότι στο ξενοδοχείο Μάριοτ στην Ουάσινγκτον εξυφαίνεται μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς μεταπολεμικές συνωμοσίες, όπου διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση.

Ο σκοπός είναι ένας: Nα ανακοπεί με κάθε τρόπο η είσοδος του ΚΚΙ στην κυβέρνηση, ακόμη και αν χρειαστεί να αναμειχθούν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Ο αδίστακτος Αμερικανός μυστικός πράκτορας Ρον Τ. Στιούαρτ θα κινηθεί ανάμεσα στην Πράγα, στο Παρίσι, στο διαιρεμένο από το Τείχος Βερολίνο, στο Μιλάνο και στη Γένοβα, και σε συνεννόηση με άλλους πράκτορες, ανατολικούς και δυτικούς, θα εισχωρήσει στην ομάδα των τρομοκρατών για να τους βοηθήσει στην ανατρεπτική και αποσταθεροποιητική κίνηση με στόχο τον πολιτικό αρχηγό της Ιταλίας Άλντο Μόρο.

«Οι νέοι που δεν έζησαν εκείνα τα χρόνια θα ανακαλύψουν τι ήταν η τότε Ιταλία, με την τρομοκρατία, την οργή όποιων αισθάνονταν αποκλεισμένοι, τις σκληρές πολιτικές μάχες, τις συκοφαντίες, τον φόβο. Οι υπόλοιποι θα βρουν μερικές απαντήσεις στις τόσες ερωτήσεις που είχαμε θέσει τότε», σημειώνει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος σε θέματα τρομοκρατίας της Ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, ο εκδότης της οποίας συμμετείχε στην P2, τη διαβόητη μασονική στοά της Ιταλίας, που ήταν αναμειγμένη σε αναρίθμητα πολιτικά σκάνδαλα που δονούσαν συθέμελα τη χώρα.


Η αποκάλυψη

Τον Μάρτιο του 2014, τριάντα έξι χρόνια από την απαγωγή και τη δολοφονία του ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Αλντο Μόρο, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, ένας Ιταλός επιθεωρητής της αντιτρομοκρατικής, ο Ενρίκο Ρόσι, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για την υπόθεση, κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας ότι είχαν βοηθήσει τους τρομοκράτες στην απαγωγή του Αλντο Μόρο.

Ο Ρόσι, επικαλούμενος ανώνυμη επιστολή πρώην πράκτορα της ιταλικής μυστικής υπηρεσίας, τόνιζε στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η απαγωγή, δύο μέλη των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονταν πάνω σε μια μοτοσικλέτα με στόχο, εάν κάτι πήγαινε, λάθος να προστατεύσουν τα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Σύμφωνα πάντα με τον επιθεωρητή Ρόσι, η επιστολή αναφέρει ότι στο ίδιο σημείο υπήρχε και ένας συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών.
Το σημείο της απαγωγής του Άλντο Μόρο


Όπως αναμενόταν, τα όσα είπε ο Ρόσι δημιούργησαν εκ νέου ερωτήματα για την υπόθεση Μόρο και για το ποιος έδωσε τελικά την εντολή για την απαγωγή και στη συνέχεια δολοφονία. Ωστόσο η εισαγγελία της Ρώμης διέρρευσε από την πλευρά της ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα όσα λέει ο επιθεωρητής Ρόσι.

Όπως φαίνεται από το βιβλίο του Φεράρι, τουλάχιστον δύο μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για το σχέδιο. Τα γεγονότα που ξετυλίγουν το κουβάρι του μυστήριου διαδραματίζονται σε Παρίσι, Πράγα, Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Μιλάνο, Γένοβα. Πρωταγωνιστές σε αυτόν τον δολοφονικό κύκλο είναι μια οργάνωση, μια ομάδα εγκληματιών και κερδοσκόπων, Αμερικανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Τσεχοσλοβάκοι, Ισραηλινοί.

Τα σχόλια

«Το μυστικό» είναι μια βρώμικη και καταραμένη ιστορία. Τους είχαν σκοτώσει όλους. Δεν ήθελαν μάρτυρες, κανέναν που να γνωρίζει τα μυστικά αυτής της υπόθεσης, της αληθινής ιστορίας της απαγωγής του Άλντο Μόρο και της δολοφονίας του. Δεν ήθελαν να αφήσουν ίχνη. Κανείς δεν έπρεπε να ξέρει τίποτα για το σχέδιο εξόντωσης του γραμματέα της Χριστιανικής Δημοκρατίας Άλντο Μόρο. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν υπηρέτες του ιμπεριαλισμού, μάλλον η πλειοψηφία των μεμονωμένων μελών και στελεχών της, δεν πρέπει να είχαν ιδέα, για ότι αποτελούσαν όργανο ενός ύποπτου σχεδίου… Πιόνια όλοι ενός θανατηφόρου παιχνιδιού», σημειώνει ο Κώστας Τραχανάς στην εφημερίδα «Μαχητής της Άρτας».

«Ο τρόπος που χτίζεται η πλοκή, η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να συνδέσει άσχετα μεταξύ τους πρόσωπα από κάθε γωνιά του κόσμου, θυμίζουν τη χρυσή εποχή του κατασκοπικού ψυχροπολεμικού μυθιστορήματος. Ωστόσο, το υλικό είναι σε μεγάλο βαθμό αληθινό», υποστηρίζει για το αριστούργημα του Φεράρι η μεταφράστρια και συγγραφέας Χίλντα Παπαδημητρίου.

Η ταινία που ενέπνευσε

Η απαγωγή και η δολοφονία του Άλντο Μόρο αναφέρεται στην ταινία Romanzo Criminale (2005). Βασισμένη στο βιβλίο του Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο, η ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας Ρουμάνικης συμμορίας, η οποία δρα την εποχή που εκτελέστηκε ο Ιταλός πολιτικός. Η συμμορία διοικείται από μια τριανδρία: τον Λιβανέζο, τον Φρέντο και τον Ντάνυ. Χάρη στις στρατηγικές τους εκτελέσεις και δοσοληψίες με την Σικελιάνικη Μαφία και κάποιες μυστικές οργανώσεις έφτασαν να διοικούν το οργανωμένο έγκλημα στην Ιταλική πρωτεύουσα από τα τέλη του 1970 μέχρι και τη δεκαετία του ΄90, που αποτελεί μία περίοδο πολιτικών αναταραχών, στην οποία η τρομοκρατία άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στη σύγχρονη Ιταλία.

Οι τρεις νεαροί κακοποιοί, σκοπός των οποίων είναι να γίνουν γνωστοί και να κερδίσουν τον σεβασμό του υποκόσμου, σχεδιάζουν την απαγωγή ενός πάμπλουτου μεγαλοβιομήχανου, σκοπεύοντας στο να αποσπάσουν ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό ως λύτρα. Πραγματικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους και εν συνεχεία ρίχνουν όλα τα λεφτά στο εμπόριο ηρωίνης, μια επένδυση που θα τους πολλαπλασιάσει τα κέρδη καθιστώντας τους κυρίαρχους στον υπόκοσμο της ιταλική πρωτεύουσας. Γρήγορα όμως θα μπουν και στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών και του άφοβου κάπτεν Σκιαλότζα.

Έτσι με αφετηρία την ιστορία του Μόρο και φτάνοντας μέχρι τις ημέρες της πολιτικής αστάθειας, όταν η διαφθορά κτύπησε τα ανώτερα κλιμάκια των διαδοχικών άστοχων ιταλικών κυβερνήσεων των αρχών του 90', η ταινία κάνει μια αναδρομή σε περιστατικά δύο περίπου δεκαετιών, δίχως να αποκόπτεται όμως από την βασική της θεματική, που είναι η εξίσου σκοτεινή άνοδος στην εξουσία των τριών αντι-ηρώων. Πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη, θα μπορούσε να πει κανείς, επιλέγοντας να μελετήσει απροβλημάτιστα το ομώνυμο μπεστ σέλλερ του Κατάλντο, πάνω στο οποίο στηρίχτηκε σεναριακά το Crime Novel (εμπορική ονομασία που χρησιμοποίησε η ταινία στα διεθνή φεστιβάλ).

Με πληροφορίες από sansimera.gr, wikipedia.gr, tanea.gr, kedros.gr, iefimerida.gr, edromos.gr, bookpress.gr, cine.gr, clickatlife.gr

Σχόλια