Η Σερβία φλέγεται και ο Τσόμσκι αποκαλύπτει την αλήθειαΟι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999, και διήρκησαν 78 ημέρες. Συμμετείχαν 19 χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας με 1.150 αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 2.250 επιδρομές εναντίον 995 στόχων.

Εκτοξεύτηκαν 420.000 βλήματα, 1.300 πύραυλοι, 37.000 βόμβες διασποράς ενώ χρησιμοποιήθηκαν και βλήματα που έφεραν στην κεφαλή απεμπλουτισμένο ουράνιο, κυρίως στο Κόσοβο και στο νότο της Σερβίας.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών, υπολογίζεται ότι κατά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 462 στρατιώτες και περισσότεροι από 2.000 άμαχοι.

Οι υλικές ζημιές υπολογίστηκαν, από καθηγητές της σχολής Οικονομικών σπουδών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, γύρω στα δύο ΑΕΠ εκείνης της περιόδου, δηλαδή 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η σερβική πλευρά, καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές 25.000 κτήρια, αχρηστεύτηκαν 470 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομων και 595 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας ενώ βομβαρδίστηκαν 44 γέφυρες εκ των οποίων οι 38 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το ένα τρίτο του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής καταστράφηκε ενώ τέθηκε έκτος λειτουργίας μεγάλο τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης με την χρήση βομβών γραφίτη (Blackout bomb). Καταστράφηκαν τα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, στο Πάντσεβο και το Νόβισαντ, και δεκάδες αποθήκες υγρών καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα. Ζημιές υπέστησαν 19 νοσοκομεία, 20 κέντρα υγείας, 18 παιδικοί σταθμοί, 69 σχολεία και 176 ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία.

Μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, 240.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κόσοβο, που αποτέλεσε αφορμή της επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Το 2008 το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, ωστόσο, αν και αναγνωρίστηκε από 110 χώρες, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να ενταχθεί στον ΟΗΕ εξαιτίας της αντίθεσης της Ρωσίας και της Κίνας. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανεύρεσης οριστικής λύσης.

Ο Τσόμσκι ξεγυμνώνει την αλήθεια

Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα στοιχεία για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, ωστόσο, έχει παραδεχτεί ότι υπήρξαν 20 έως 30 περιπτώσεις λαθών, που προκλήθηκαν ως συνέπεια των βομβαρδισμών. Σε συνέντευξή του το 2005, στον ιστότοπο της Σερβικής Ραδιο- Τηλεόρασης (RTS), το κτίριο της οποίας βομβαρδίστηκε στις 23 Απριλίου 1999, με αποτέλεσμα το θάνατο 16 εργαζομένων, ο γνωστός Αμερικανός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Νόαμ Τσόμσκι σημειώνει πως ο πραγματικός σκοπός του πολέμου δεν είχε σε καμία περίπτωση να κάνει με την ανησυχία των ΗΠΑ για τους Αλβανούς Κοσοβάρους.

«Η επέμβαση έγινε διότι η Σερβία δεν ακολουθούσε τις απαιτούμενες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που σημαίνει ότι ήταν η τελευταία γωνία της Ευρώπης δεν είχε υποτάξει τον εαυτό της στα καθοδηγούμενα από τις ΗΠΑνεοφιλελεύθερα προγράμματα, επομένως έπρεπε να εξαλειφθεί».

Πριν από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, ο Τσόμσκι είχε δηλώσει πως «η χρήση του όρου «γενοκτονία» στην περίπτωση του Κοσόβου αποτελεί προσβολή για τα θύματα του Χίτλερ». Εξηγώντας την δήλωση αυτή, σημειώνει: «χρειάζονταν ένα γεγονός για να δικαιολογήσουν τον αυτο –εκθειασμό τους, έτσι; Ευτυχώς ήρθε το Κόσοβο και πλέον έπρεπε να σταματήσουν τη γενοκτονία. Τι ήταν η γενοκτονία στο Κόσοβο; Γνωρίζουμε από έγγραφα στη Δύση ότι ήταν.

Το χρόνο πριν τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δυτικές πηγές, περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, οι σκοτωμοί διακόπηκαν, πολλοί από αυτούς προέρχονταν στην πραγματικότητα μέχρι τον Ιανουάριο του 1999 από τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, που προσπαθούσαν να προκαλέσουν μια σκληρή απάντηση εκ μέρους της Σερβίας, προκειμένου να στραφούν στη συνέχεια στους Δυτικούς ανθρωπιστές για να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί».

Ο Αμερικανός διανοούμενος τονίζει επίσης πως παρότι τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα κατά την επιχείρηση δεν αποκρύπτονταν από την κοινή γνώμη, παρόλα αυτά «αντιμετωπίζονταν πανηγυρικά. Δεν ήταν άγνωστα, όπως ο βομβαρδισμός της ραδιοτηλεόρασης, αλλά επειδή το τελευταίο περιγραφόταν ως όργανο προπαγάνδας, ήταν σωστό να βομβαρδιστεί. Αυτό συμβαίνει διαρκώς. Συνέβη και το Νοέμβριο του 2004 με το Ιράκ. Ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ...».

Mε πληροφορίες από sansimera.gr, ΑΠΕ, ΕΡΤ, tvxs.gr

Σχόλια