Η πρώτη τηλεφωνική κλήση παγκοσμίως! Από τα σήματα καπνού στα κινητά

Στις 10 Μαρτίου 1876 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη τηλεφωνική κλήση παγκοσμίως. Καλεί από το σπίτι του στη Βοστόνη τον βοηθό του Γουότσον, που βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού.

Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, η οποία βρισκόταν μπροστά από σιδηρομαγνητικό πυρήνα, περιτυλιγμένο με μονωμένο αγωγό. Μια γραμμή από δυο καλώδια συνέδεε τη συσκευή αυτή με μια άλλη παρόμοια. Και οι δυο συσκευές χρησιμοποιήθηκαν ως δέκτες και ως πομποί. Στη συσκευή του Μπελ, η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται. Η συσκευή αυτή χρησίμευε μόνο για ομιλίες σε κοντινή απόσταση.

Μετά την εφεύρεση όμως του μικροφώνου από τον Αμερικανό Ντέιβιντ Έντουαρντ Χιουζ (David Edward Hughes) το 1877, το τηλέφωνο άρχισε να εξελίσσεται και να χρησιμοποιείται για τη σύνδεση μακρινών αποστάσεων. Το μικρόφωνο αυτό περιλάμβανε μικρή ράβδο από άνθρακα η οποία περιβαλλόταν από δυο στρώματα άνθρακα. Στην αρχή μικρόφωνο και ακουστικό ήταν τοποθετημένα μαζί. Το τηλέφωνο πέρασε διάφορες εξελίξεις για να φτάσει στη σημερινή του μορφή.

Στα χειροκίνητα τηλεφωνικά κέντρα, ο συνδρομητής για να καλέσει το κέντρο έστρεφε μια μαγνητοηλεκτρική μηχανή που είχε το τηλέφωνό του και η τηλεφωνήτρια ρωτούσε τον συνδρομητή με ποιον αριθμό θέλει να μιλήσει. Στα ημιαυτόματα τηλεφωνικά κέντρα ο συνδρομητής συνδέεται με το κέντρο αμέσως μόλις σηκώσει το ακουστικό.

Τα αυτόματα τέλος τηλεφωνικά κέντρα είναι η πιο εξελιγμένη μορφή που χρησιμοποιείται σήμερα σ' όλο τον κόσμο. Ο συνδρομητής, χωρίς να έχει καμιά επαφή με το κέντρο, μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον αριθμό που ζητάει.

Ποιος ήταν ο Γκράχαμ Μπελ

Αμερικανοσκωτσέζος φυσικός, ειδικευμένος στην ακουστική. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου, αν και στις μέρες μας αμφισβητείται η πρωτιά του αυτή.

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ (Alexander Graham Bell) γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας στις 3 Μαρτίου 1847. Περίπου ένα χρόνο πήγε σε ιδιωτικό σχολείο και δύο χρόνια στο Βασιλικό Γυμνάσιο του Εδιμβούργου, από το οποίο αποφοίτησε σε ηλικία 14 ετών. Δεν χρειάστηκε παραπάνω μαθήματα, καθώς μελετούσε κατ’ οίκον με τον πατέρα του που ήταν καθηγητής πανεπιστημίου.

Η λέξη «ήχoς» ήταν αυτή που σημάδεψε την πορεία της οικογένειας Μπελ. Η μεν μητέρα του, Ελάιζα Γκρέις Σάιμοντς Μπελ, καθότι κωφή, δεν γνώρισε την έννοιά της ποτέ. Ο δε πατέρας του, ο δόκτωρ Αλεξάντερ Μέλβιλ Μπελ, αφιέρωσε τη ζωή του στην παραγωγή της ηχητικής ομιλίας από κωφά άτομα όπως η γυναίκα του. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της διδασκαλίας του: απαγγελία, ορθοφωνία και αποκατάσταση ομιλίας. Το σύγγραμμά του «Κλασική μέθοδος της σωστής άρθρωσης» είχε ανατυπωθεί περίπου 200 φορές στην αγγλική γλώσσα.

Τα δε παιδιά του κλήθηκαν να εκπαιδευθούν έτσι, ώστε να συνεχίσουν το πατρικό έργο. Αυτοδίδακτος, λοιπόν, κατά βάσιν, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ φοίτησε για λίγο στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και αργότερα στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. Η πρώτη επαγγελματική απασχόλησή του είχε, φυσικά, να κάνει με την ακουστική. Σε ηλικία 17 ετών, το 1864, βρέθηκε να διδάσκει μουσική και ορθοέπεια σ’ ένα σχολείο του Έλγκιν της Σκωτίας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1868, γίνεται βοηθός του πατέρα του στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Η υγεία του εικοσάχρονου Αλεξάντερ Γκράχαμ, όμως, δεν συμβαδίζει ούτε με την ισχυρή του θέληση, ούτε με το νεαρό της ηλικίας του. Κλονίζεται. Η οικογένεια Μπελ είναι τυχερή που ζει τουλάχιστον ο δευτερότοκος γιος της. Τα άλλα δύο αδέλφια του έχουν προσβληθεί από φυματίωση και χάνουν τη μάχη μαζί της. Συγκλονισμένοι από τον θάνατο των δύο γιων τους και ανήσυχοι για την ασθενική υγεία του τρίτου, οι Μπελ αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το υγρό και «αρρωστιάρικο» κλίμα της Μεγάλης Βρετανίας και να μεταναστεύσουν στον Καναδά. Έτσι, το 1870 εγκαθίστανται στο Μπράντφορντ του Οντάριο.

Μετανάστης στον Καναδά

Ένα χρόνο αργότερα, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ όχι απλώς έχει προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, αλλά κι έχει αρχίσει να διδάσκει στη Βοστώνη το σύστημα «ομιλία μέσω οράσεως» που περιέγραφε ο πατέρας του στο έργο του «Visible Speech». Η μέθοδος βασίζεται στην εξής αρχή: κάθε φωνητικό σύμβολο αποδίδεται από συγκεκριμένη θέση των οργάνων ομιλίας, όπως τα χείλη, η γλώσσα και ο ουρανίσκος. Έτσι, οι κωφάλαλοι, μιμούμενοι τις κινήσεις, μπορούν να μάθουν να μιλούν. Δεν χρειάζεται να ακούνε. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εκπληκτικά. Οι διαλέξεις του για την «οπτική μέθοδο διδασκαλίας σε κωφαλάλους» σημειώνουν τεράστια επιτυχία. Και το 1873 ο μοναδικός πλέον γιος των Μπελ γίνεται καθηγητής Φυσιολογίας των Φωνητικών Οργάνων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στα 26 χρόνια του.

Οι προτάσεις για διδασκαλία διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ, όμως, έχει ήδη ανοίξει τη δική του σχολή στη Βοστώνη και αφιερώνεται στην εκπαίδευση διδασκάλων για κωφαλάλους. Διδάσκει, αλλά εξακολουθεί τη μελέτη του πάνω στη «μαγική λέξη» της οικογένειας: ήχος. Τώρα οι έρευνές του δεν αφορούν μόνο την εκμάθηση της εκφοράς λόγου από τους κωφαλάλους, αλλά και τη μετάδοση του ήχου. Πώς; Με ηλεκτρισμό.

Στάθηκε διπλά τυχερός, διότι όχι μόνο ανακάλυψε και ενέπνευσε τον Τόμας Γουότσον, ένα νεαρό επισκευαστή μηχανών που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό πειραματιζόταν για την κατασκευή μιας διάταξης, η οποία θα μπορούσε να μεταδίδει ήχο με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού, αλλά γνωρίστηκε με τις οικογένειες δύο κωφάλαλων μαθητών του, του Τζορτζ Σάντερς και της Μέιμπελ Χούμπαρντ. Ο Μπελ τους βοήθησε με όλη του την ψυχή. Και οι γονείς τους δεν στάθηκαν αχάριστοι. Ενθουσιασμένοι με την αποτελεσματικότητα του έργου του νεαρού δασκάλου, αποφάσισαν να ενισχύσουν οικονομικά τις έρευνές του.

Η εφεύρεση του τηλεφώνου

Το 1875, ο Μπελ, με τη βοήθεια του φίλου πια και συνεργάτη του Γουότσον, πειραματίζεται για την κατασκευή μιας διάταξης, η οποία θα μπορέσει να μεταδώσει ήχο με τη βοήθεια ηλεκτρισμού. Τελικώς, την ίδια χρονιά επινοεί τον πολλαπλό τηλέγραφο. Στις 7 Μαρτίου 1876 το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ δίνει στον Μπελ το υπ’ αριθμόν 174.465 δίπλωμα, με το οποίο κατοχυρώνεται «η μέθοδος και η συσκευή για τη μετάδοση φωνής ή άλλων ήχων τηλεγραφικώς (...) με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών της ίδιας μορφής με τις ταλαντώσεις του αέρα, οι οποίες ακολουθούν τη μετάδοση φωνής ή άλλων ήχων...». Το τηλέφωνο δηλαδή.

Την ίδια ημέρα, όμως, μαζί με τον Μπελ είχε καταθέσει αίτηση για παρόμοιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ο αμερικανός φυσικός Ελίσα Γκρέι. Αρχίζει τότε ένας μαραθώνιος δικαστικών αγωγών. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία μία εφεύρεση δεν διεκδικήθηκε από τόσους «πατέρες» και ποτέ άλλοτε η πατρότητα ευρεσιτεχνίας δεν δέχθηκε περισσότερες προσφυγές. Τελικά, το συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παραχωρήθηκε στον Γκρέι, αλλά η πατρότητα του τηλεφώνου στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο οποίος εν τω μεταξύ με νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είχε κατοχυρώσει και την καινούργια, εξελιγμένη τηλεφωνική συσκευή του.

Το 1877 είναι έτος - ορόσημο για τις τηλεπικοινωνίες. Ο Μπελ ιδρύει την πρώτη μεγάλη τηλεφωνική εταιρεία στον κόσμο. Το όνομά της «Bell Company». Την ίδια χρονιά νυμφεύεται την εκλεκτή της καρδιάς του, την κωφάλαλη μαθήτριά του και κόρη των χορηγών του Μέιμπελ Χούμπαρντ, που ήταν κατά δέκα χρόνια μικρότερή του και με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Το γραφόφωνο

Το 1879 ο Μπελ εγκαθίσταται στην Ουάσιγκτον, όπου συνεχίζει τις έρευνές του. Το νέο επιστημονικό «παιδί» του τώρα είναι μία συσκευή, η οποία μεταδίδει τον ήχο με τη δημιουργία ταλαντώσεων σε μία ακτίνα φωτός: το φωτόφωνο (πρόδρομος των οπτικών ινών). Θα ακολουθήσει αμέσως μετά το γραφόφωνο, ο πρόδρομος του γραμμοφώνου, το οποίο θα καταφέρει να επινοήσει χάρη στο τεράστιο για τότε ποσόν των 10.000 δολαρίων που συνόδευαν το γαλλικό βραβείο «Βόλτα» (από το όνομα του ιταλού φυσικού Αλεσάντρο Βόλτα), με το οποίο τιμήθηκε. Τι ακριβώς είναι το γραφόφωνο; Μία συσκευή εγγραφής ήχου, η οποία βασίζεται στη χρήση μιας ελεγχόμενης ταχύτητας, ενός χαρακτικού στελέχους και κυλίνδρων ή δίσκων από κερί.
Τα κέρδη από τις εφευρέσεις είναι μεγάλα τώρα. Ο Μπελ, όμως, δεν τα συσσωρεύει, αλλά τα διοχετεύει στη χρηματοδότηση της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Διδασκαλίας Ομιλίας σε Κωφαλάλους (από το 1956 μετονομάσθηκε σε «Εταιρεία για τους Κωφαλάλους - Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ») και το Γραφείο Βόλτα (σήμερα είναι το σημαντικότερο ίσως διεθνές κέντρο πληροφόρησης για θέματα εκπαίδευσης κωφαλάλων).

Το 1898 ο Μπελ, ο οποίος έχει συμβάλει στην ίδρυση του περιοδικού «Science» κι έχει αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα από το 1882, διορίζεται διευθυντής του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον. Ο πεθερός του είναι πρόεδρος της Εθνικής Γεωγραφικής Εταιρείας. Και ο Μπελ τον διαδέχεται στην προεδρία. 

Σε μία εποχή όπου τα μεγάλα ταξίδια ήταν προνόμιο των λίγων, εκείνος εκπονεί ένα πρόγραμμα για την κατανόηση του τρόπου ζωής των κατοίκων σε μακρινές και ανεξερεύνητες περιοχές. Και πεπεισμένος ότι οι επιστήμες - ιδιαίτερα η γεωγραφία - μπορούν να διδαχθούν καλύτερα με τη βοήθεια εικόνων, προωθεί την έκδοση του εκπαιδευτικού εντύπου της Γεωγραφικής Εταιρείας: του «National Geographic».


Η εξέλιξη του τηλεφώνου

Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο με τις πρώτες προσπάθειες Σουηδών , Φιλανδών και Αμερικανών να δημιουργήσουν μια συσκευή που δεν εξαρτάται από καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας, ούτε από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος χαμηλής συχνότητας. Βέβαια η απογείωση των κινητών τηλεφώνων άρχισε την δεκαετία του 90' όπου με την ψηφιοποίηση δικτύων και συσκευών οι συσκευές έγιναν μικρότερες και ελαφρύτερες χωρώντας αντίθετα με παλαιότερα στην παλάμη ή στην τσέπη .

Περάσαμε έτσι στα κινητά δεύτερης γενιάς (2G) όπου παρείχαν και άλλες λειτουργίες όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων και τη λήψη φωτογραφιών. Στις αρχές του 21ου αιώνα ήρθαν στην αγορά τα κινητά τρίτης γενιάς τα λεγόμενα 3G δηλαδή 3rd generation όπου είχαν απεριόριστες δυνατότητες και λειτουργίες!

Τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν πάντοτε οθόνη αφής, κάμερες πολλών Megapixels και την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως ένας μικροσκοπικός Η/Υ. Για την ακρίβεια, δεν ήταν καν μικροσκοπικά αφού ειδικά στα πρώτα μοντέλα το μέγεθός τους δεν τα καθιστούσε και πολύ “κινητά”!

Η πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου, η οποία άλλαξε για πάντα την καθημερινότητα μας, εμφανίστηκε το 1973 και στη συνέχεια ακολούθησαν χιλιάδες μοντέλα που βοήθησαν στην εξέλιξη της μορφής αλλά και των λειτουργιών αυτού του μικρού θαύματος της τεχνολογίας που έμελλε να γίνει απαραίτητο gadget για κάθε άνθρωπο.
Αρχή λειτουργίας κινητού τηλεφώνου

Τα κινητά τηλέφωνα είναι πομποδέκτες ραδιοκυμάτων οι οποίοι με μια ενσωματωμένη κεραία και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μετατρέπουν τη φωνή σε ψηφιακά δεδομένα και αντίστροφα.Για την αποστολή των ραδιοκυμάτων χρησιμοποιούνται οι σταθμοί βάσης κινητών επικοινωνιών.Όταν κάποιος καλεί από το κινητό του τηλέφωνο αυτό εκπέμπει ραδιοκύματα τα οποία συναντάνε κάποιο δέκτη στο πλησιέστερο σταθμό βάσης.Έτσι, η κλίση αποστέλλεται μέσο του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.


Η κινητή τηλεφωνία ξεκίνησε μετά τον Β'παγκόσμιο πόλεμο με τις πρώτες προσπάθειες Σουηδών , Φιλανδών και Αμερικανών να δημιουργήσουν μια συσκευή που δεν εξαρτάται από καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας, ούτε από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος χαμηλής συχνότητας. 

Βέβαια η απογείωση των κινητών τηλεφώνων άρχισε την δεκαετία του 90' όπου με την ψηφιοποίηση δικτύων και συσκευών οι συσκευές έγιναν μικρότερες. Περάσαμε έτσι στα κινητά δεύτερης γενιάς (2G) όπου παρείχαν και άλλες λειτουργίες όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων και τη λήψη φωτογραφιών. Στις αρχές του 21ου αιώνα ήρθαν στην αγορά τα κινητά τρίτης γενιάς τα λεγόμενα 3G δηλαδή 3rd generation όπου είχαν απεριόριστες δυνατότητες και λειτουργίες! Τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν πάντοτε οθόνη αφής, κάμερες πολλών Megapixels και την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως ένας μικροσκοπικός Η/Υ. 

Για την ακρίβεια, δεν ήταν καν μικροσκοπικά αφού ειδικά στα πρώτα μοντέλα το μέγεθός τους δεν τα καθιστούσε και πολύ “κινητά”! Η πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου, η οποία άλλαξε για πάντα την καθημερινότητα μας, εμφανίστηκε το 1973 και στη συνέχεια ακολούθησαν χιλιάδες μοντέλα που βοήθησαν στην εξέλιξη της μορφής αλλά και των λειτουργιών αυτού του μικρού θαύματος της τεχνολογίας που έμελλε να γίνει απαραίτητο gadget για κάθε άνθρωπο.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό slideshow για την εξέλιξη του τηλεφώνου:


η εξέλιξη του τηλεφώνου from filipboy

Το μουσείο του ΟΤΕ
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ είναι ένα τεχνολογικό μουσείο, που ιδρύθηκε το 1990.
Η συλλογή του ξεπερνά τα 4.500 μουσειακά αντικείμενα και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό για τις τηλεπικοινωνίες.
Που αλλού θα έχετε την ευκαιρία να ξαναδείτε ένα υπέροχο κόκκινο τηλέφωνο με κερματοδέκτη, που βρίσκαμε κάποτε στα περίπτερα για να εξυπηρετηθούμε;


Η θρυλική κόκκινη συσκευή που βρισκόταν τη δεκαετία του '80 στα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα
Η θρυλική κόκκινη συσκευή που βρισκόταν τη δεκαετία του ’80 στα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα

Ακόμη και αν βρείτε όμως κάπου ξεχασμένο ένα τηλέφωνο σίγουρα δεν μπορείτε να δείτε τα εξαρτήματά του, όπως παρουσιάζονται στο μουσείο του ΟΤΕ και μπορείτε και εσείς να τα παρατηρήσετε στην επόμενη φωτογραφία.

P1110263
Για την συναρμολόγηση του αποκαλούμενου κόκκινου τηλεφώνου, χρειάζονται πολλά μικρά εξαρτήματα που μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει στην ειδική προθήκη.

Μπορεί σήμερα να μας φαίνονται σαν αρχαιολογικά εύρηματα, αλλά είναι κομμάτια της σύγχρονης εποχής και ένα σημαντικό κεφάλαιο των αναμνήσεών μας!
Το μουσείο διαθέτει ακόμα εκθέματα από την αρχαιότητα, καθώς η τηλεπικοινωνία ήταν πάντα μια τεράστια ανάγκη των οργανωμένων κοινωνιών.
Άλλωστε το τύμπανο και τα πνευστά, όπως η σάλπιγγα και το κέρας, ήταν οι πρώτοι τρόποι μετάδοσης των μηνυμάτων.
Οι αρχαίοι Έλληνες αποδίδουν την εφεύρεση της σάλπιγγας στην Αθήνα ή στους Τυρρηνούς.
Πως έμαθαν την άλωση της Τροίας στις Μυκήνες;
Το μήνυμα για την πτώση της Τροίας ταξίδεψε, σύμφωνα με τον Αισχύλο από την Τροία στις Μυκήνες μέσω ενός δικτύου με τρεις εξάδες από φρυκτούς (πυρσούς) διανύοντας 550 χιλιόμετρα μέσα σε μια νύχτα! Αν μη τι άλλο το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για την εποχή. Αυτές ήταν οι περίφημες φρυκτωρίες.

troia
Το σύστημα με τις Φρυκτωρίες παρουσιάζεται στον ειδικό χάρτη όπου εμφανίζει με φωτεινές ενδείξεις τους πυρσούς να ανάβουν και να μεταδίδουν το μήνυμα από την Τροία στις Μυκήνες.

Ένας πανάρχαιος τρόπος οπτικής επικοινωνίας μέσω φωτεινών σημάτων από οχυρωμένους σταθμούς σε υπερυψωμένα σημεία.
Μια αρχαία αλλά λειτουργική τεχνολογία, για την οποία οι επισκέπτες του μουσείου έχουν να μάθουν πολλά, παρατηρώντας τα εκθέματα και ακούγοντας την ξενάγηση από το εξειδικευμένο προσωπικό.

Χειροκίνητη επιτραπέζια πολυτελής τηλεφωνική συσκευή σουηδικής κατασκευής μοντέλο Σκέλετον γνωστή ως ραπτομηχανή πατέντα 1882 έτος κατασκευής 1892
Χειροκίνητη επιτραπέζια πολυτελής τηλεφωνική συσκευή σουηδικής κατασκευής μοντέλο Σκέλετον, γνωστή ως ραπτομηχανή, πατέντα του 1882. Έτος κατασκευής 1892.

Θαλής ο Μιλήσιος
Το πρώτο καλωδιακό ελληνικό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος» έφερε την τηλεφωνία στα νησιά.

Η Συλλογή
Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα για τους επισκέπτες είναι όταν φθάνουν στην εποχή που ανακαλύπτονται τα τηλέφωνα.
Το 1876 ο ήχος μεταφέρεται για πρώτη φορά και σύντομα θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και θα αλλάξει την οικονομία, τις κοινωνικές σχέσεις, ακόμη και τις πολεμικές αναμετρήσεις.
Είναι μια μεγάλη τεχνολογική και πολιτισμική επανάσταση.
Πολύ απλά, η συσκευή μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές και αποτελείται από πομπό και δέκτη.
Εφευρέτης είναι ο Αλεξάντρερ Γκράχαμ Μπελ.
Στην Ελλάδα το 1892 επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη ψηφίζεται ο νόμος «Περί τηλεφωνικής συγκοινωνίας» που καθιερώνει το τηλεφωνικό μονοπώλιο και το απόρρητο.

Το 1931 ιδρύεται η ΑΕΤΕ (Ανώνυμος Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία) και το 1949 ιδρύεται ο ΟΤΕ, που αναλαμβάνει να φθάσει η τηλεφωνία στα μεγάλα αστικά κέντρα και σταδιακά σε κάθε χωριό.

Ένα έργο, κάθε άλλο παρά εύκολο, σε μια χώρα με τεράστιες ανοικτές πληγές από τον πόλεμο και τον εμφύλιο.
Τότε φθάνει στη χώρα το πρώτο πλοίο, ειδικά κατασκευασμένο για την πόντιση και συντήρηση τηλεφωνικών καλωδίων μεταξύ των ελληνικών νησιών.
Μεταβιβάζεται από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ελλάδα το 1947 και παραδίδεται στον ΟΤΕ το 1949 για να μετονομαστεί σε «Θαλής ο Μιλήσιος».
Υπηρετεί τις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 1983 ενώ το 1991 παραχωρείται στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, ώστε να γίνει Πλωτό μουσείο για Πολιτιστικούς Εκπαιδευτικούς και Επιστημονικούς σκοπούς.

Τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα είναι δωρεάν
Όλα τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα είναι δωρεάν και προσφέρονται σε παιδιά, εφήβους, οικογένειες και κοινωνικές ομάδες.

Τα παιδιά που παρακολουθούν τις ξεναγήσεις εντυπωσιάζονται με τις παλαιότερες συσκευές και απορούν πως ήταν δυνατόν να μιλάς στο εξωτερικό ρίχνοντας κέρματα.
Σας θυμίζει κάτι η παρακάτω εικόνα;

P1110269 - Αντίγραφο - Αντίγραφο
Τηλεφωνικός κερματοδέκτης σε δημόσιο χώρο.

Οι αναμνήσεις τρέχουν γρήγορα στο μουσείο του ΟΤΕ καθώς οι συσκευές είναι μια ζωντανή μαρτυρία του παρελθόντος και συνδέονται με φράσεις που ακόμη αντέχουν στην καθημερινότητά μας, όπως το περίφημο: «πάρε το μηδέν, δε σε ακούω». Ήταν η εποχή που η τηλεφωνική γραμμή ήταν δυσεύρετη και η ανθεκτική μαύρη συσκευή είχε καντράν με αριθμούς. Άξιζε όμως γιατί άντεχε μια ολόκληρη ζωή.

P1110200
Αν θυμάστε κάποιοι έβαζαν λουκέτο στο καντράν στη θέση μηδέν για να κλειδώσουν τη δυνατότητα για υπεραστικές κλήσεις, που πάντα ξεκινούσαν με το μηδέν. Ήταν μια συνηθισμένη ενέργεια για την επικοινωνία συνήθως με το χωριό ή τον συγγενή στην ξενιτιά.

Στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να δείτε ότι το μουσείο του ΟΤΕ απεικονίζει την εξέλιξη των συσκευών από το 1885 μέχρι το 1960.
Αυτός ο τελευταίος τύπος συσκευής άντεξε σχεδόν είκοσι χρόνια, πριν βγουν τα πλήκτρα.
P1110272
Η πιο πρόσφατη επανάσταση στην επικοινωνία μεταξύ πολιτών ήταν η κινητή τηλεφωνία. Το κινητό βαλιτσάκι ήταν πειραματικό και δεν κυκλοφόρησε καθόλου στην αγορά.
Το χρησιμοποίησαν κυρίως επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ. Πρώτοι χρήστες ήταν οι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν έκτακτα γεγονότα.

P1110249
Το πρώτο κινητό-βαλιτσάκι. Ζύγιζε 2,6 κιλά!

Τα πρώτα κινητά που βγήκαν στην αγορά και άλλαξαν τον τρόπο επικοινωνίας ήταν αρκετά μεγάλα συγκριτικά με τα σημερινά, είχαν κεραία, υψηλό κόστος
και έμειναν στην ιστορία ως οι «παντόφλες».

103
Σταδιακά οι τιμές των κινητών συσκευών μειώθηκαν και σε αυτό βοήθησαν ιδιαίτερα τα κουπόνια και οι προσφορές των εφημερίδων!
Ιδού μερικά από τα πιο διάσημα μοντέλα των 90ς.
P1110242
P1110241
P1110246

Φυσικά ένα μουσείο ταξιδεύει τον επισκέπτη ακόμη πιο μακριά στην εποχή που κυριάρχησε ο Samuel Finley Morse,
που επινόησε το μηχανισμό αποστολής και λήψης ηλεκτρικών σημάτων, το 1837.

Η εφεύρεση συνδυάστηκε με κωδικοποιημένο αλφάβητο αποτελούμενο από τελείες και παύλες, που φέρει το όνομα του δημιουργού της.
Στην Ελλάδα η πρώτη τηλεγραφική γραμμή εγκαθίσταται το 1859 μεταξύ Πειραιά- Σύρου- Χίου- Σμύρνης και Χίου- Κρήτης- Αλεξάνδρειας.

Χειριστήριο Μορσικού τηλέγραφου του Τηλεγραφείου Αθηνών. Χρονολογείται από την έναρξη της τηλεγραφίας στην Ελλάδα
Χειριστήριο Μορσικού τηλέγραφου του Τηλεγραφείου Αθηνών. Χρονολογείται από την έναρξη της τηλεγραφίας στην Ελλάδα.Χειροκίνητη επιτραπέζια πολυτελής τηλεφωνική συσκευή σουηδικής κατασκευής μοντέλο Σκέλετον γνωστή ως ραπτομηχανή πατέντα 1882 έτος κατασκευής 1892
Χειροκίνητη επιτραπέζια πολυτελής τηλεφωνική συσκευή σουηδικής κατασκευής μοντέλο Σκέλετον γνωστή ως ραπτομηχανή πατέντα 1882 έτος κατασκευής 1892

Ασύρματος τηλέγραφος
Μετάδοση μηνυμάτων με τη χρήση ραδιοκυμάτων από τον Ιταλό εφευρέτη Γουλιέλμο Μαρκόνι.
Επιτυγχάνει για πρώτη φορά την ασύρματη εκπομπή και λήψη σημάτων το 1895.
Η αξία του ασύρματου στη ναυσιπλοΐα αποδεικνύεται σωτήρια για 712 επιβάτες στοπ ναυάγιο του Τιτανικού.
Στον δεύτερο όροφο του μουσείου οι πιτσιρικάδες παρακολουθούν την εξέλιξη των τηλεφωνικών κέντρων.
P1110182

Εκεί βρίσκεται και το τηλεοπτικό studio OTE, που είναι ένα από τα πρώτα στούντιο παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος στην Ελλάδα (1965).
Αποτελείται από control room για έλεγχο ήχου, εικόνας, πλάνων σκηνοθέτη καθώς και έξι μόνιτορς. Επιπλέον διαθέτει δύο μηχανήματα προβολής ταινιών (τελεσινέ) για τη μετατροπή των κινηματογραφικών ταινιών σε τηλεοπτικό σήμα.

Τηλεοπτικό στούντιο ΟΤΕ
Τηλεοπτικό στούντιο ΟΤΕ

Αυτά δεν είναι παρά μόνο μερικά εκθέματα από το πλούσιο μουσείο του ΟΤΕ, που σχεδιάζει εξειδικευμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα ανά κατηγορία και ηλικιακή ομάδα κοινού.


Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από: sansimera.gr, wikipedia.gr, projecta3pylou.weebly.com, slideshare.net/filipboy/ss-58254512

Σχόλια