Καραντινιέροι: Ημερολόγιο Καταστρώματος: Ημέρα #11

Για 11η συνεχόμενη μέρα από την απαγόρευση κυκλοφορίας οι Καραντινιέροι του xtypes.gr καταγράφουν και φιλτράρουν την επικαιρότητα.


Η μέρα ξεκινά με την είδηση του 51ου θανάτου από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Επρόκειτο για τον 51χρονο άνδρα από την Καστοριά. Μέχρι το μεσημέρι είχαμε και 52ο θύμα, μία 78χρονη γυναίκα από την περιοχή Φουστάνη στην Πέλλα, η οποία είχε τεθεί σε καραντίνα από τις κρατικές αρχές.

Το απόγευμα ένα ακόμα θύμα, το 8ο κατά σειρά από την Καστοριά, κατέληξε στο ΑχΕΠΑ. Ο λόγος για μία 90χρονη που έχασε τη μάχη κατά του φονικού ιού.

Κατά την ενημέρωση των 18:00, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, υπογράμμισε ότι στη χώρα υπάρχουν 27 νέα κρούσματα, καθώς και άλλα 23 στη δομή φιλοξενίας μεταναστών της Ριτσώνας. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε 49 γνωστά κρούσματα από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ωστόσο αμέσως μετά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πάνω στο πλοίο, όπου ελέγχθηκαν και οι 380 επιβαίνοντες, είναι 119, καθώς τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ είχαν έρθει μολις λίγα λεπτά, πριν από την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα γιατί θα το πληρώσουμε – Φέτος θα σουβλίσουμε τον κορωνοϊό», ήταν η ατάκα του Στέλιου Πέτσα, τονίζοντας, ότι έχουμε μπει ως χώρα στην κρισιμότερη μάχη του πολέμου απέναντι στον αόρατο εχθρό.Για πλήρη επιβεβαίωση της στρατηγικής που ακολούθησε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού μιλά ο εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως αναφέρει ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, ο οποίος ορίστηκε πριν από μία εβδομάδα εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, η εν λόγω έκθεση εξετάζει τις επιπτώσεις των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων διαφόρων χωρών έναντι της πανδημίας.

Ενώ η έλλειψη εξοπλισμού οφείλεται ως επί το πλείστον στην έκρηξη της παγκόσμιας ζήτησης, εσωτερικά και δημόσια έγγραφα, που περιήλθαν στην γνώση του Reuters, δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να επιδείνωσαν τη δύσκτους υπερεκτιμώντας την ικανότητα αντίδρασης τους.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις τροφίμων στον πλανήτη εξαιτίας των υπερβολικών περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία προσώπων και στη διακίνηση αγαθών που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις για την προστασία από τον κορωνοϊό κρούουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί Εμπορίου (WTO) και Υγείας (WHO), καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Η πανδημία βρήκε εκατοντάδες άστεγους στο δρόμο και τους στέρησε πολλά συσσίτια και κινήσεις αλληλέγγυων, οι δομές που τους στηρίζουν δεν αρκούν και δεν καλύπτουν καθόλου ψυχικά ασθενείς και χρήστες ουσιών, τόνισε η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ευγενία Θάνου.

Για πρώτη φορά έπειτα από την πανδημία της πανούκλας πριν πάνω από έξι αιώνες ο Πανάγιος Τάφος στα Ιεροσόλυμα κλείνει, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε ότι αφορά στην μεταφορά του Αγίου Φωτός έχουν ήδη οργανωθεί πτήσεις για να φέρουν το φως στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Jerusalem Post.

Μια εύθυμη νότα 


Λίγο γέλιο

Και λίγη τροφή για σκέψη...

Προφητικό; Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στις 25.9.2019 μιλώντας στο CNN Greece: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο και γι’ αυτό χρειάζεται απαραίτητα επιτήρηση των στελεχών γρίπης. γίνεται από ένα δίκτυο 100 εργαστηριών σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να διαπιστώσουμε τυχόν σημαντικές μεταβολές και να ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ.

Σχόλια