Καραντινιέροι: Ημερολόγιο Καταστρώματος: Αναρχικοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι

Για 23η μέρα από την απαγόρευση κυκλοφορίας το xtypes.gr συνεχίζει να καταγράφει και να φιλτράρει την επικαιρότητα.

Η Μεγάλη Τρίτη ξεκινά με την είδηση, ότι φτάσαμε τα 101 θύματα. καθώς όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Μ. Δευτέρας άφησε την τελευταία του πνοή μια 96χρονη που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Στην καθημερινή ενημέρωση των 18:00 έγινε γνωστό, ότι τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 25. Συνολικά ανέρχονται στα 2.170. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 76 πολίτες με μέσο όρο ηλικίας τα 68 χρόνια.


Και ανάμεσα σε όλα μία νέα ορολογία έκανε την εμφάνισή της στην κορωνοϊοεπικαιρότητα. Οπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και παράλληλα μειώνεται το δείκτης R0 (πόσους κολλά ένα θετικός). Το R0 είναι κάτω από ένα (δηλαδή ένα κρούσμα κολλά κάτω από ένα άνθρωπο) και αυτό σημαίνει ότι η νόσος περιορίζεται και σταδιακά εξαφανίζεται. Αν αυτό διατηρηθεί θα δούμε με προσοχή ένα πλάνο για την επόμενη φάση.
 

Οδεύοντας προς την Ανάσταση η κυβέρνηση θέλει να πάρει αυστηρότατα μέτρα, τα οποία ξεπερνούν τα όρια. Γιατί το να κλείνεις τα νεκροταφεία τη Μεγάπη Παρασκευή και να απαγορεύεις την κυκλοφορία από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα εμφανίζει ξεκάθαρα παραλογισμό. 

Μάλιστα στην κυβέρνηση πονοκεφαλιάζουν με το γεγονός, ότι μπορεί να στηθούν λειτουργίες σε ιδιωτικούς χώρους. Η στήλη είναι ενήμερη για τέτοιο περιστατικό. Αυτές τις στιγμές είναι που η πίστη συχνωτίζεται με τον αναρχισμό κόντρα στην επιβαλλόμενη συνθήκη έκτακτης ανάγκης, ενάντια στον εγκλεισμό και στους αποκλεισμούς.

Δραματική έκκληση για την προστασία των μαθητών του από την επέλαση του κοροναϊού απηύθυνε στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο Πέτρος Δαμιανός, Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου που λειτουργεί εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ).

Ως μια εξαιρετική πρωτοβουλία χαρακτήρισε το πρότζεκτ του ΕΟΤ «Greece From Home», ο Μπιλ Γκέιτς μιλώντας για το πώς ο κορωνοϊός θα αλλάξει την ζωή μας για πάντα και κυρίως για το πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε. Κρατήστε αυτό που λέει, ότι θα αλλάξει τη ζωή μας. Λέγεται από έναν άνθρωπο που μετά τα windows θα λανσάρει σαν μόδα το τσιπάκι.

Μας ενδιαφέρει όμως και η επόμενη μέρα στον εργασιακό τομέα, οποία αναμένεται ζοφερή. Εφιαλτικά σενάρια, με την ανεργία να ξεπερνά το 20% και την ύφεση να προσεγγίζει το 12%, καλούνται να εξετάσουν οι επιστήμονες, αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο, για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στη χώρα μας. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS. To θετικό είναι, ότι η πανδημία έρχεται να υπογραμμίσει πόσο σημαντικές ήταν κατηγορίες εργαζομένων που αντιμετωπίζονταν ως οι αποτυχημένοι της αγοράς εργασίας.

Αρχίζει δουλίτσες το ΔΝΤ

Το ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση καταστροφών ενεργοποιεί το ΔΝΤ, προσφέροντας χρηματοδότηση σε 25 φτωχές χώρες για να αποπληρώσουν τοκοχρεολύσια και να μπορέσουν να αφιερώσουν πόρους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι το εκτελεστικό συμβούλιό του έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι χορηγήσεις στην πρώτη ομάδα χωρών που θα λάβουν δωρεές για να αποπληρώσουν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο, αρχικά για μια χρονική περίοδο έξι μηνών.

Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, οι συγκεκριμένες χορηγήσεις θα γίνουν μέσω του ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση χωρών που πλήττονται από αυτές (Catastrophe Containment and Relief Trust, CCRT).

Λίγο γέλιο
Και λίγη τροφή για σκέψη

Στις 11 Απριλίου ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για το θέμα της ρουφιανιάς πουκάνει όλο και περισσότερο την εμφάνισήτης στις ημέρες της καραντίνας για τονκορωνοϊό. Ο λόγος για ορισμένους… εξυπνάκηδες που δεν διστάζουν να καταγγείλουν στην αστυνομία ανθρώπους -συνήθως τους γείτονές τους - που βγήκαν να κάνουν τη βόλτα τους, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας: «Επιτρέψτε μου να σχολιάσω και μια άλλη συνήθεια χωρίς να θέλω να γίνω επικριτικός. Μας αρέσει να εξαντλείται η αυστηρότητα μας στους άλλους, να καταγγέλλουμε τους γείτονές μας. Δεν είναι η ευκαιρία να τα βάλω με τον διπλανό μου, δεν είναι υγεία αυτό. Είναι αρρώστια σοβαρότερη από τον κορωνοϊό. Και ιδιαίτερα όταν αφορά κάποιες οικογένειες που θέλουν να βγουν λίγο έξω να περπατήσουν με τους κανόνες».

Σχόλια