Καραντινιέροι: Ημερολόγιο Καταστρώματος: Όταν ήλθαν να πάρουν εμένα

Για 17η μέρα από την απαγόρευση της κυκλοφορίας το xtypes.gr καταγράφει και φιλτράρει την επικαιρότητα


Η πρώτη είδηση της ημέρας αφορά το ναυάγιο στο Eurogroup, το οποίο πήρε διαστάσεις θρίλερ, αφού οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν έπειτα από μία μαραθώνια τηλεδιάσκεψη 16 ωρών που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 7 Απριλίου και ολοκληρώθηκε το πρωϊ της Τετάρτης 8 Απριλίου να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Σεντένο, ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη 9 Απρίλιου, φαίνεται όμως ξεκάθαρα, ότι την ώρα που η ΕΕ μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία βαθύτατη ύφεση, οι διαιρέσεις που είχαν εμφανιστεί κατά την κρίση χρέους τα προηγούμενα χρόνια μοιάζει να έχουν επανεμφανιστεί απαράλλακτες.

Οι Ιταλοί βλέπουν ολοφάνερα πλέον τι αντιμετώπισε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και πως της συμπεριφέρθηκαν. Εδώ ταιριάζει γάντι το ποίημα «όταν ήρθαν να πάρουν εμένα», το οποίο αποδίδεται στον Μπέρτολ Μπρεχτ, αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στον Γερμανό πάστορα Μάρτιν Νιμέλερ.

«Όταν οι ναζιστές ήρθαν για να πάρουν τους κομμουνιστές, σιώπησα επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν φυλάκισαν τους σοσιαλδημοκράτες, σιώπησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές, σιώπησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβαίους σιώπησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος
Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί».

Οι Ιταλοί είδαν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως δίδεται η αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αλληλεγγύη με ανταλλάγματα δεν είναι αλληλεγγύη αλλά εκμετάλλευση.

Όσοι ψάχνονται για το πως θα γιορτάσουν το Πάσχα μάλλον θα πρέπει να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο μετακίνησης ακόμα και εντός του νομού τους. Το ρεπορτάζ αναφέρει για αυστηροποίηση των μέτρων, οπότε η επιλογή που απομένει είναι μία, όπως επιτάσσει η εποχή: Μένουμε Σπίτι. Είναι σκληρό μεν, ίσως όμως αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για να γιορτάσουμε την Ανάσταση όπως της αξίζει, με περισσότερο περισυλλογή.

Όσο ακούμε εγκώμια απέξω τόσο, όπως φαίνεται, θα σφίγγουν τα λουριά. Την Τετάρτη προέκυψαν νέα εύσημα από το Διεθνή Τύπο. Ρεπορτάζ του Al Jazeera αναφέρεται στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το διεθνές μέσο ενημέρωσης η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς είναι μία χώρα που κατάφερε να εξομαλύνει και να «ισοπεδώσει» την επιδημική καμπύλη των νέων λοιμώξεων της νόσου Covid-19, κυρίως λόγω της γρήγορης αντίδρασή της, αλλά και της απόλυτης υπακοής των Ελλήνων στα έκτακτα μέτρα.


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας και θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ειδικά τις μέρες του Πάσχα. Για αυτό ανακοίνωσε ότι πλεόν θα υπάρχουν αστυνομικοί έλεγχοι σε διόδια, παραδρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια μέχρι 27 Απριλίου.


Δύο νέοι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 83, όπως έγινε γνωστό στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση των 18:00. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 1.884 μετά την επιβεβαίωση 52 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.


Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δεν άφησε ανοικτό ούτε το ενδεχόμενο να ακούγονται οι κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες. Κατέστησε σαφές, ότι απαγορεύονται ρητά ακόμα και τα μεγάφωνα τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εν τη γενέσει της σταμάτησε η απόπειρα ορισμένων δήμων να διανέμουν κατ' οίκον το Άγιο Φως, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, 18 Απριλίου, μετά τη σημερινή παρέμβαση του Νίκου Χαρδαλιά.Λίγο γέλιοΚαι... λίγη τροφή για σκέψηΣχόλια