Το Transfermarkt κάνει μία εκτίμηση της ποδοσφαιρικής... χασούρας


Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι τεράστιες. Σύμφωνα με εκτίμηση του Transfermarkt, εξαιτίας της κατάστασης η παγκόσμια αξία της αγοράς θα ψαλιδιστεί κατά 20%. Η αξία των παικτών που έχουν γεννηθεί από το 1998 και μετά θα μειωθεί κατά 10%. Αυτό σημαίνει, ότι οι απώλειες θα είναι 9,22 δις Ευρώ.Η χρηματιστηριακή αγορά του πλέον πολύτιμου παίκτη του Αγγλικού ποδοσφαίρου, Ραχίμ Στέρλινγκ, έπεσε από τα 160 εκατομμύρια ευρώ στα 128, ενώ ο 21ετών Αλεξάντερ Άρνολντ, έπεσε από τα 110 στα 99 εκατομμύρια ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται μετατοπίσεις στην κατάταξη των πιο πολύτιμων παικτών στον κόσμο, με τον Αλεξάντερ Άρνολντ να μπαίνει στο τοπ10 του παγκόσμιου χάρτη, περνώντας τον Αντουάν Γκριεζμάν που από τα 120 εκατομμύρια ευρώ αξία, πήγε στα 96. Η αξία του Σάντσο της Ντόρτμουντ που έπεσε από τα 130 εκατομμύρια στα 117, τον έφερε στην θέση νούμερο οκτώ του πλέον ακριβού ποδοσφαιριστή στον κόσμο και βρίσκεται μπροστά από τον Μέσι, που από τα 140, κοστολογείται πλέον 112 εκατομμύρια.

"Οι τιμές στη χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσαν, πολλοί σύλλογοι θα μπορούσαν να απειληθούν από αφερεγγυότητα και τα μεταγραφικά σχέδια έχουν «παγώσει» για τους συλλόγους καθώς υπάρχει αβεβαιότητα.. Επί του παρόντος, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η αξία μιας μεταγραφής θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν όπως τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο ιδρυτής του transfermarkt Ματίας Σέιντελ που εξηγεί την παγκόσμια μείωση στην αγορά του ποδοσφαίρου.

"Παρόλο που θα μπορούσε να υπάρξει άνοδος στις τιμές των ποδοσφαιριστών , μια άμεση αντίδραση στην κατάσταση είναι απαραίτητη κατά την άποψή μας".

Οι τιμές των ποδοσφαιριστών και των ομάδων στο Transfermarkt διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικούς μηχανισμούς, καθώς και σημαντικές εισροές παραγόντων από την κοινότητα του Transfermarkt - όπου αναλύονται λεπτομερώς οι τιμές – και λαμβάνονται υπόψη. Αυτοί οι παράγοντες θα ληφθούν υπόψη, με τη σημερινή τους μορφή, για κάθε τιμή της αγοράς που θα αξιολογηθεί μεμονωμένα στο μέλλον και πάλι.

«Η ατομική αποτίμηση των αξιών της αγοράς στο πλαίσιο συχνών ενημερώσεων με τη βοήθεια των διαχειριστών της αξίας της αγοράς είναι απαραίτητη και θα γίνει ξανά μόλις αυτό είναι εφικτό. Αυτό καθώς η μείωση της αξίας δεν θα πρέπει να είναι η ίδια για κάθε παίκτη ως αποτέλεσμα της κρίσης. Η σημερινή παγκόσμια περικοπή είναι μια αντίδραση στην έκτακτη γενική κατάσταση, υπό το φως της οποίας δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι πρέπει να γίνει μια ακόμη και σε λίγες εβδομάδες".

Το transfermarkt, συγκέντρωσε απόψεις για την επίδραση του κορωνοϊου, από την κοινότητά της, αλλά και από την ποδοσφαιρική βιομηχανία. Σε έρευνα στους πίνακες της αξίας των παικτών, πάνω από το 70% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση στην αξία της ποδοσφαιρικής αγοράς ως συνέπεια του κορωνοϊου και σχεδόν οι μισοί από αυτούς τόνισαν ότι περιμένουν πτώση από 20-30%
Σε μια δεύτερη έρευνα που διοργάνωσε το Transfermarkt - με περισσότερα από 300 άτομα από την ποδοσφαιρική βιομηχανία από από 50 χώρες - πάνω από το 70% δήλωσαν ότι αναμένουν σημαντικό αντίκτυπο στο μεταγραφικό παζάρι. Περίπου το 25% αναμένουν λιγότερες σημαντικές αλλά αισθητές συνέπειες


Αυτές είναι οι διαφορετικές απόψεις, για το πόσο σημαντικές θα είναι οι πτώσεις στην αγορά. Οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως το ποσοστό θα πέσει κατά 10%. Λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο όλων των συμμετεχόντων (30,9%) αναμένει μείωση κατά 10 έως 15%, ενώ το 31,8% θεωρεί πως θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση της αγοραίας αξίας άνω του 20%.

«Για τα νέα ταλέντα και τους κορυφαίους παίκτες, θα υπάρχουν ακόμη μεγάλες τιμές. Αυτό επαληθεύτηκε στην έρευνά μας. Αυτό επειδή αποφασίσαμε να διαφοροποιήσουμε τους παίκτες που γεννήθηκαν το 1998 και μετά και τους υπόλοιπους. Ένας γενικός ορισμός των κορυφαίων παικτών είναι δύσκολος, ειδικά στην θέση του στην μεταγραφική αγορά. Για μερικούς θα υπάρχει μεγαλύτερη αγορά απ ότι σε άλλους. Για να επηρεάσουν την αξία της αγοράς θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρα δείγματα από την αγορά ότι υπάρχει αλλαγή. Ακόμη δεν υπάρχουν επειδή έχουν παγώσει οι μεταγραφές».

Ορισμένες από τις χαμηλότερες τιμές ορισμένων ποδοσφαιριστών στρογγυλοποιήθηκαν προς τα επάνω ή προς τα κάτω για να αποφευχθούν οι δεκαδικοί αριθμοί. Ως αποτέλεσμα, η πτώση δεν αντιστοιχεί ακριβώς σε 10 ή 20% για κάθε παίκτη. Επιπλέον, οι τιμές των 300.000 ευρώ ή λιγότερο δεν έχουν προσαρμοστεί μέχρι στιγμής. Ειδικά σε μικρότερα πρωταθλήματα, αυτό θα είχε οδηγήσει σε πολλούς παίκτες με την ίδια αξία, επειδή οι υποβαθμίσεις θα ήταν πολύ πιο λεπτομερείς. Μια ανατίμηση των εν λόγω αγορών θα πραγματοποιηθεί ατομικά σε κατάλληλο χρονικό σημείο.

Σχόλια