Ιερός Λόχος: Παράδειγμα το Δραγατσάνι

7 Ιουνίου 1821: Ο Ιερός Λόχος υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ηττάται στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις.


Το όνομα του προήλθε από τον Ιερό Λόχο των Θηβαίων που ήταν από τις κορυφαίες πολεμικές μονάδες που έδρασαν στην Αρχαία Ελλάδα. Ο θρυλικός Ιερός Λόχος είχε σημαντική συμβολή στην ήττα του περίφημου σπαρτιατικού στρατού από τους Θηβαίους στη μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ, όταν διέσπασε τη δεξιά πτέρυγα των Σπαρτιατών....

Οι... μεταγενέστεροι Ιερολοχίτες πολέμησαν ηρωικά στο Δραγατσάνι και έγραψαν μια ένδοξη σελίδα στη νεοελληνική ιστορία. Οι απώλειες ήταν σημαντικές, οι εκατόνταρχοι, ο σημαιοφόρος του Λόχου, 25 αξιωματικοί και 180 στρατιώτες έπεσαν νεκροί, ενώ 37 Ιερολοχίτες αιχμαλωτίστηκαν και στάλθηκαν στο Βουκουρέστι κι από εκεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποκεφαλίστηκαν.

Έπειτα από λίγες μέρες, ο Υψηλάντης θα περάσει τα αυστριακά σύνορα, θα συλληφθεί από τους Αυστριακούς και θα φυλακιστεί.

Την περίοδο 1942-1945 ο Ιερός Λόχος «ανιστορήθηκε» ξανά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αποτέλεσε πρόδρομο των Ελληνικών Καταδρομών. Ο Ύμνος του Ιερού Λόχου γράφτηκε την ίδια εποχή από τον Στρατηγό Τεθωρακισμένων Ανδρέα Έρσελμαν και έχει αναφορά στο Δραγατσάνι. Τραγουδιέται μέχρι σήμερα στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.


Παιδιά με ατσάλινα χέρια,

με θάρρος, γεμάτα ψυχή,

στα χέρια μας είναι η δόξα

της Πατρίδος μας και η τιμή.


Παράδειγμα το Δραγατσάνι,

θα είναι για μας φωτεινό

και άλλων ηρώων αγώνες

για τον Λόχο μας τον Ιερό.


Περήφανη να’ ναι η μάνα,

που έκανε τέτοια παιδιά,

που ‘ναι έτοιμα πάντα να πέσουν

μ’ αλεξίπτωτα μεσ’ τη φωτιά .


Επωδός:


Εμπρός παιδιά

με μια καρδιά,

η σάλπιγγα σημαίνει,

η Μάνα Ελλάς

από εμάς

Ελευθερία προσμένει.

Σχόλια