«Έγινε Βηρυττός»

Η έκρηξη που έγινε αισθητή μέχρι την Κύπρο θύμισε μία φράση που λέμε συχνά στην Ελλάδα.

Για εικόνες αποκάλυψης κάνουν λόγο αυτόπτες μάρτυρες που βρέθηκαν στο σημείο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (5-8-20), στο λιμάνι της Βηρυττού, η πολύ ισχυρή έκρηξη, 2750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, η οποία προκάλεσε πάνω από 100 θανάτους, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι φθορές σε κτίρια.Το ωστικό κύμα είχε ακτίνα άνω των 15 χιλιομέτρων με την έκρηξη να γίνεται αισθητή μέχρι την Κύπρο (!) προκαλώντας αναστάτωση στη Μεγαλόνηστο. Σύμφωνα με σεισμολόγους, η έκρηξη ήταν ισοδύναμη με σεισμό 4,5 Ρίχτερ. Ο κυβερνήτης της Βηρυττού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Οι εικόνες και τα βίντεο που στέλνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία θυμίζουν μία λαϊκή ρήση που τη λέμε στην Ελλάδα για να δείξουμε το μεγάλο μέγεθος μίας έντασης ή εχθροπραξιών.


«Έγινε Βηρυττός»

Η φράση προέρχεται από την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου του Λιβάνου, μία σύγκρουση που διήρκησε 15 χρόνια, από το 1975 μέχρι το 1990 και οδήγησε στον θάνατο 120.000 ανθρώπων και στη μετανάστευση ενός εκατομμυρίου Λιβανέζων.

Ο Λίβανος αποτελούταν από πολλές σέχτες, με Σουνίτες να κυριαρχούν στις ακτές, Σιίτες στο νότο, ενώ στην κυβέρνηση της χώρας κυριαρχούσαν οι Χριστιανοί Μαρωνίτες. Η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ τo 1948 και η μετατόπιση των 100.000 Παλαιστίνιων προσφύγων στο Λίβανο, άλλαξε τη δημογραφική ισορροπία υπέρ του μουσουλμανικού πληθυσμού.

Οι μάχες μεταξύ των Μαρωνιτών και των παλαιστινιακών δυνάμεων ξεκίνησαν το 1975, ενώ αριστερές, παναραβικές και μουσουλμανικές ομάδες του Λιβάνου συμμάχησαν αργότερα με τους Παλαιστινίους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι συμμαχίες μετατοπίζονταν γρήγορα και απρόβλεπτα, ενώ ξένες δυνάμεις, όπως το Ισραήλ και η Συρία, ενεπλάκησαν στον πόλεμο και αγωνίστηκαν στο πλευρό διαφορετικών παρατάξεων, για να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα ελέγχου της στρατηγικής αυτής περιοχής. Χαρακτηριστική ήταν η Επιχείρηση Ειρήνη για τη Γαλιλαία, όπως ονομάστηκε από το Ισραήλ η ισβολή του ισραηλινού στρατού στα εδάφη του νοτίου Λιβάνου, Η συγκεκριμένη ένοπλη σύρραξη μετέπειτα μετονομάστηκε σε Πόλεμος του Λιβάνου και Πρώτος Πόλεμος του Λιβάνου.

Η Συμφωνία του Ταΐφ στη Σαουδική Αραβία το 1989 σηματοδότησε την αρχή του τέλους του πολέμου."Πλατεία των Μαρτύρων", Βηρυττός, 1982Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει ακόμα χαρτογραφηθεί. Ο μισός πληθυσμός του Λιβάνου ζει μέσα στην φτώχεια, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν ένας από τους καταλύτες της φθινοπωρινής εξέγερσης (2019) κατά μία πολιτικής τάξης που κατηγορείται για ανικανότητα και διαφθορά.

Η κατάρρευση επιταχύνθηκε από την επιδημία του κορονοϊού και από το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο.

Δύο στα τρία νοικοκυριά γνώρισαν έτσι μείωση εισοδημάτων, ενώ το 42% χρεώθηκαν για να αγοράσουν τρόφιμα ή να πληρώσουν το ενοίκιό τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ δήλωσε ότι, σε συνεργασία με την λιβανική κυβέρνηση, θα αυξήσει την επισιτιστική βοήθεια, στηρίζοντας 697.000 ανθρώπους το 2020 (έναντι 140.000 το 2019).

ΠΗΓΕΣ: skai.gr, lifo.gr, kathimerini.gr, protagon.gr, wikipedia, capital.gr, ΑΠΕ

Σχόλια