Ας πάψει η κοινωνία να παράγει macho αγόρια και εύθραυστα κορίτσια

Υπόθεση αποπλάνησης ανηλίκου: Η υποχρέωση της οικογένειας και πως η κοινωνία θα αξιοποιήσει το σοκ που υπέστη

 


Η φιλόλογος, Μαρία Χρόνη και ο ψυχολόγος, Δημήτρης Μπουρσινός μιλούν στο xtypes.gr για μία ακόμα αποκάλυψη που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Το τελευταίο διάστημα η κοινή γνώμη έγινε μάρτυρας ανάλογων αποκαλύψεων από τον χώρο του αθλητισμού και του καλλιτεχνικού κόσμου. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των αποκρουστικών ειδήσεων που ακολούθησαν, προέκυψε και η καταγγελία για αποπλάνηση 13χρονου μαθητή από 35χρονη φιλόλογο, στην οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Τα στοιχεία της υπόθεσης σόκαραν την ελληνική κοινωνία, η οποία δεν ήταν συνηθισμένη να λαμβάνει παρόμοιες αναφορές από το εγχώριο ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τη φιλόλογο, Μαρία Χρόνη, τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν είναι πρωτόγνωρες. Απλά στο παρελθόν δεν έβγαιναν στη δημοσιότητα.

Η δρ. Φιλολογίας, Μαρία Χρόνη

Το λάθος των γονέων

«Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα γεγονότα στον χώρο κυρίως της Μέσης Εκπαίδευσης πού αφορούν την σεξουαλική παρενόχληση μαθητών από εκπαιδευτικούς. Φυσικά ανάλογες καταγγελίες γίνονται και σε άλλους χώρους, όπως στην άθληση, τον επαγγελματικό τομέα, στα Πανεπιστήμια. Ως παλαίμαχος εκπαιδευτικός και φυσικά ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, θεωρώ ότι αυτή η ανόσια πράξη είναι καταδικαστέα από το σύνολο της κοινωνίας.», αναφέρει στο xtypes.gr.

H καθηγήτρια επισημαίνει, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ευθύνες για ανάλογα περιστατικά αφορούν και την οικογένεια των ανηλίκων και το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. «Οι ανήλικοι ή οι ανήλικες που πέφτουν θύματα, συνήθως δεν διαθέτουν την παιδεία και το ηθικό ή ιδεολογικό υπόβαθρο που λαμβάνει το παιδί, για τα οποία την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η οικογένεια και το περιβάλλον της. Αυτό βέβαια δεν ελαφρύνει σε καμία περίπτωση την τεράστια ευθύνη των ενόχων. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι γονείς αντικαθιστούν στην συνείδησή τους την παιδεία πού οφείλουν να προσφέρουν στο παιδί τους, με την παιδεία που προσφέρει ο χώρος της εκπαίδευσης», επισημαίνει.

Η Μαρία Χρόνη υποστηρίζει, ότι η πορεία των παιδιών στην εκπαίδευση πρέπει να παρακολουθείται μέσα στην οικογένεια, με στοργή και σωφροσύνη. «Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουν τα παιδιά τους μέσα στην οικογένεια τα εφόδια που αφορούν την ισορροπημένη και σοβαρή διαπαιδαγώγηση για θέματα που αφορούν τον ψυχικό τους κόσμο και το σώμα τους», αναφέρει.

Ο ανήλικος βιώνει το τραύμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Ο παιδοψυχολόγος, Δημήτρης Μπουρσινός

O
παιδοψυχολόγος, Δημήτριος Μπουρσινός στέκεται στο πως θα επηρεαστεί η ψυχολογία ενός παιδιού παιδιού από μια τέτοια σχέση με ένα σημαντικό πρόσωπο αναφοράς. «Ακόμα και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ένα τέτοιο συμβάν είναι βουτηγμένες στην σεξουαλικοποίηση των ερωτικών σχέσεων, στην οποία έχει επενδύσει σταθερά η ψηφιακή "βαριά" βιομηχανία του πορνό. Αποτέλεσμα της σεξουαλικοποίησης της εφηβικής σεξουαλικότητας είναι η δημιουργία μιας ψευδαισθητικής αναπαράστασης σεξουαλικής ζωής πού δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που θα συναντήσει ο έφηβος στο μέλλον και πιθανότατα θα ματαιωθεί οικτρά. Αν απογυμνώσουμε το συμβάν από όλα τα στοιχεία ερωτικής φαντασίωσης που πλαισιώνουν την συνθήκη δηλαδή καθηγήτρια - μαθητής κλπ ξέρετε τι θα δούμε; Τα φοβισμένα μάτια ενός 13χρονου παιδιού που αποπλανείται από ένα πολύ μεγαλύτερο του άτομο και βιώνει το τραύμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και βέβαια χρήζει υποστήριξης και φροντίδας», υποστηρίζει στο xtypes.gr.

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα, κάτι που δεδομένα θα έχει αντίκτυπο στη ζωή του 13χρονου. Ο ψυχολόγος θεωρεί, η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου συμβάντος επηρεάζει το φαντασιακό των συνομηλίκων του και ξεγυμνώνει την ανύπαρκτη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από γονείς και εκπαιδευτικό σύστημα.

«Στη ζωή όσα δύσκολα θέματα κρύβουμε κάτω από το χαλί κάποια στιγμή επιστρέφουν και εμφανίζονται πάνω στο τραπέζι με τυμπανοκρουσίες. Η δημοσιότητα κακοποίησης μιας υπόθεσης ποτέ δεν ωφέλησε το θύμα σε ψυχολογικό επίπεδο, δύναται όμως να ταρακουνήσει μια κοινωνία για να δει κατάματα τα σκοτάδια της», υπογραμμίζει.

«Ας πάψουμε να αναθρέφουμε macho αγόρια και εύθραυστα κορίτσια»

Κατά τον ψυχολόγο το ζητούμενο είναι, πως θα αξιοποιήσει η κοινωνία το σοκ που υπέστη. Θα προσπαθήσει να αναθεωρήσει ανεπιτυχείς τακτικές και στρεβλές αντιλήψεις του παρελθόντος ή θα επιδοθεί σε ανθρωποφαγικό κυνηγητό του θύτη;

«Τα έμφυλα στερεότυπα κραυγάζουν στην προσωπική, κοινωνική και εργασιακή μας ζωή και συχνά οδηγούν στην παραβίαση του ζωτικού προσωπικού μας χώρου, όπως και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δείτε και το πρόσφατο μπαράζ καταγγελιών και αποκαλύψεων. Μιας και εμείς οι ψυχολόγοι αρεσκόμαστε στην αντιστροφή ερωτημάτων αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η αντίδραση του κόσμου, αν το παιδί ήταν κορίτσι και ο θύτης άντρας. Βεβαίως γνωρίζουμε την απάντηση. Ας πάψουμε επιτέλους οι γονείς να αναθρέφουμε macho αγόρια που δεν επιτρέπεται να κλαίνε και εύθραυστα κορίτσια που μοιάζουν με κούκλες του ραφιού και ας αναθρέψουμε παιδιά- γιατί παιδιά είναι- που θα γίνουν υπεύθυνοι πολίτες που θα σέβονται τον εαυτό τους, το σώμα τους και τον Άλλον», καταλήγει ο Δημήτρης Μπουρσινός.

Σχόλια